Forpersonens rolle

Læs her om forpersonens særlige rolle i lokaludvalget

Lokaludvalget vælger sin forperson på det konstituerende møde. Forpersonen har en særlig rolle som lokaludvalgets talerør udadtil, og har derudover mulighed for at træffe beslutning i sager, der ikke tåler udsættelse. 

Om forpersonens rolle og relation til lokaludvalget

Vis alle

Forpersonen er underlagt lokaludvalgets beslutninger

Det fremgår af regulativets § 21, stk. 5, at forpersonen i enhver henseende er undergivet lokaludvalgets beslutninger. Forpersonen er altså ikke egenrådig og skal agere på vegne af de beslutninger, som er vedtaget af lokaludvalget.

Mulighed for delegation til forpersonen

Lokaludvalget kan beslutte at bemyndige forpersonen til at træffe beslutning på lokaludvalgets vegne – lokaludvalget kan efter de almindelige delegationsregler henlægge administrationen af puljemidler til lokaludvalgets sekretariat eller til forpersonen. Det er en forudsætning, at det med fornøden klarhed og bestemthed fremgår, hvilke beføjelser der overlades og til hvem. Det er endvidere en forudsætning, at lokaludvalget udøver kontrol med udøvelsen af de delegerede beføjelser.

Afgørelse i sager, der ikke tåler udsættelse

Der findes kun få regler, der udtrykkeligt tager stilling til forpersonens rolle. Af regulativets § 21, stk. 3, fremgår det, at forpersonen på lokaludvalgets vegne kan afgøre sager, som ikke tåler opsættelse eller ikke giver anledning til tvivl. Desuden er det i lokaludvalgenes forretningsordener i en lang række tilfælde forpersonen, der træffer beslutninger af betydning for lokaludvalget. Hvis forpersonen ser sig nødsaget til at træffe beslutninger på egen hånd, må han/hun sørge for snarest muligt efterfølgende at få lokaludvalgets godkendelse.

Offentlige udtalelser

Det er vigtigt, at lokaludvalget fremstår som én enhed med en klar rolle i forhold til offentligheden. Ellers kommer lokaludvalget meget nemt til at stå flimrende i befolkningens bevidsthed og i forhold til politikerne på Rådhuset. For at opnå en ensartet kurs er det lokaludvalgsforpersonen, der tegner lokaludvalget, og udtaler sig offentligt på lokaludvalgets vegne. Øvrige medlemmer bør kun udtale sig på lokaludvalgets vegne efter forudgående aftale med forpersonenen.

Forpersonen bør kun udtale sig offentligt om synspunkter, hvor han/hun føler sig sikker på at have opbakning fra et flertal af lokaludvalgets medlemmer. Hvis forpersonen er usikker på sin opbakning, bør han/hun tage forbehold herfor i sine udmeldinger til offentligheden. Det er vigtigt at understrege, at disse retningslinjer ikke indskrænker de enkelte medlemmers ytringsfrihed. Alle medlemmerne har forsat ret til at udtale sig som enkeltpersoner, men de skal gøre det klart, at de udtaler sig som enkeltpersoner/medlem af et politisk parti eller en forening og ikke på lokaludvalgets vegne.

Lokaludvalgsforpersonkredsen (LUFK)

Forpersonen repræsenterer lokaludvalget i Lokaludvalgsforpersonkredsen (LUFK), som er det officielle samarbejdsforum mellem de 12 lokaludvalg og Økonomiforvaltningen. LUFK-møder afholdes typisk 4-6 gange årligt, hvoraf Overborgmesteren deltager i et årligt møde.

Valgperioden

Lokaludvalget vælger i udgangspunktet sin forperson for en 4-årig periode. Dog kan forpersonen i løbet af denne periode vælge at træde tilbage som forperson, ligesom lokaludvalget kan beslutte at afsætte sin forperson. Beslutningen kan træffes ved almindeligt stemmeflertal. Velfærdsministeriet har i 2007 – på baggrund af en forespørgsel fra et lokaludvalgsmedlem – udarbejdet en udtalelse, der skitserer forpersonens mulighed for at træde tilbage samt lokaludvalgets mulighed for at afsætte en tidligere valgt forperson.