Miljøopgaven

Det er lokaludvalgene, der er ansvarlige for kommunens lokale miljøarbejde. Læs om arbejdet her.

Lokaludvalgene skal støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og engagere borgere, virksomheder og organisationer i bydelen til aktivt at deltage i miljøprojekter, der samtænker miljø med det sociale, kultur, byplanlægning, økonomi og integration.

Der er to modeller for, hvordan lokaludvalgene løfter den lokale miljøopgave. Lokaludvalgene kan enten hjemtage miljøopgaven og udføre den selv, eller de kan lave en driftsstøtteaftale med det lokale miljøpunkt om at varetage opgaven.

I foldemenuen herunder kan du se, hvilken model de forskellige lokaludvalg arbejder efter, og du kan læse mere om retningslinjerne for lokaludvalgenes miljøarbejde.

Rammer for miljøarbejdet

Vis alle

Retningslinjer for den lokale miljøopgave

I kommissoriet for lokaludvalg står der om miljøopgaven:

Miljøopgaven

Lokaludvalgene skal støtte og udvikle det lokale miljøarbejde ved at inspirere og engagere borgere, virksomheder og organisationer i bydelen til aktivt at deltage i miljøprojekter, der samtænker miljø med det sociale, kultur, byplanlægning, økonomi og integration. Lokaludvalgene skal ligeledes skabe lokal interesse og dialog om væsentlige miljøspørgsmål. Lokaludvalgenes miljøaktiviteter skal i øvrigt understøtte Københavns Kommunes visioner og mål på miljøområdet.

Med henblik herpå skal lokaludvalgene årligt tilrettelægge det lokale miljøarbejde, gennemføre egne miljøaktiviteter og/eller give økonomisk støtte til lokale miljøprojekter, f.eks. miljøfondene. Herunder skal lokaludvalgene:

  • Arbejde for vedvarende forbedringer i det lokale miljø i samarbejde med lokale københavnere, miljøaktører i bydelen og på tværs af bydelene om fælles miljøtemaer, hvor lokaludvalgene finder det relevant.
  • Iværksætte aktiviteter, der gør det lettere for københavnere, virksomheder og organisationer i bydelen at handle miljøbevidst og ressourcebesparende i hverdagen.
  • Bidrage til udvalgte miljøprojekter og -kampagner i Københavns Kommune, som retter sig mod københavnere, virksomheder og organisationer i bydelen, og bidrage til overholdelse af Københavns Kommunes forpligtelser vedrørende lokale miljøindsatser.

Inhabilitet ifm. miljøpunkter

I de lokaludvalg, der har driftsstøtteaftaler med miljøpunkter, skal medlemmer være opmærksomme på hvilken relation, de har til miljøpunktet, da de i nogle tilfælde vil være inhabile i lokaludvalgets sager, der omhandler miljøpunktet.

De forskellige lokaludvalgs miljøarbejde

Vis alle

Amager Vest Lokaludvalg

I arbejdet for at fremme miljøet og klimatilpasningen i vores bydel driftsstøtter Amager Vest Lokaludvalg hvert år Miljøpunkt Amager. Sammen indgår vi en årlig aftale om en række satsningsområder.

Miljøpunkt Amager er et lokalt miljøcenter og en selvejende fond med egen bestyrelse, finansieret med driftsmidler fra både Amager Øst Lokaludvalg og Amager Vest Lokaludvalg.

Miljøpunkt Amagers opgave

Det er Miljøpunkt Amagers opgave at bidrage til at børn, voksne, institutioner, skoler, boligforeninger, grundejerforeninger og virksomheder bliver opmærksomme på deres miljøpåvirkninger, ser dem i en større sammenhæng og får redskaber til at påvirke dem i en positiv retning. Sagt med andre ord er det ikke Miljøpunkt Amagers opgave at skabe ændringer direkte men via andre. Miljøpunktet skal motivere til aktiv deltagelse i udviklingen mod en bæredygtig udvikling.

Miljøpunkt Amagers vision

At alle finder glæde ved at bidrage til en bæredygtig udvikling, så Amager bliver en grønnere, sundere og smukkere del af København.

Miljøpunkt Amager rådgiver også lokale borgere om grøn adfærd og miljøprojekter. 

Læs mere om Miljøpunkt Amager her.

Amager Øst Lokaludvalg

Amager Øst Lokaludvalg har en driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Amager, som varetager miljøopgaven i bydelen.

Læs mere om Miljøpunkt Amager her.

Bispebjerg Lokaludvalg

Bispebjerg Lokaludvalg løser selv miljøopgaven og har en miljømedarbejder ansat i sekretariatet.

Læs mere op miljøopgaven her.

Brønshøj-Husum Lokaludvalg

Brønshøj-Husum Lokaludvalg løser selv miljøopgaven og har en miljømedarbejder ansat i sekretariatet.

Læs mere op miljøopgaven her.

Christianshavn Lokaludvalg

Christianshavn Lokaludvalg har en driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, som varetager miljøopgaven i bydelen.

Læs mere om Miljøpunkt Indre By-Christianshavn her.

Indre By Lokaludvalg

Indre By Lokaludvalg har en driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Indre By-Christianshavn, som varetager miljøopgaven i bydelen.

Læs mere om Miljøpunkt Indre By-Christianshavn her.

Kgs. Enghave Lokaludvalg

I Kgs. Enghave Lokaludvalg varetages det lokale miljøarbejde i et samarbejde mellem lokaludvalget, en miljømedarbejder ansat i sekretariatet for Kgs. Enghave Lokaludvalg og frivillige borgere, der tager del i enkelte aktiviteter.

Læs mere om miljøarbejdet

Nørrebro Lokaludvalg

Nørrebro Lokaludvalg har en driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Nørrebro, som varetager miljøopgaven i bydelen.

Læs mere om Miljøpunkt Nørrebro her.

Valby Lokaludvalg

I Valby varetages det lokale miljøarbejde i et samarbejde mellem Lokaludvalget, en miljømedarbejder ansat i Valby Lokaludvalgssekretariat og en frivillig miljøgruppe, hvis formand skal være en del af Valby Lokaludvalg.

Miljøgruppen består af frivillige borgere, der aktivt tager del i arbejdet for at gøre Valby til et grønnere og bedre sted at bo. Miljøgruppen mødes ca. 5 gange om året samt til diverse events og arrangementer.

Miljøgruppen arbejder ud fra en vision om at ”Valby skal være en bydel, hvor alle kan bo, leve og arbejde miljøvenligt og grønt, Valbys status som en meget åben og grøn bydel bevares og udbygges”.

Miljøgruppen formulerer hvert år en årsplan for miljøarbejdet som sætter rammen for Lokaludvalgets miljøarbejde det kommende år. Lokaludvalget og Miljøgruppen har siden 2011 arbejdet med fire overordnede indsatsområder på miljøområdet; Grøn bydel, Ren bydel, Klimavenlig bydel og Bæredygtigt handelsliv.

Læs mere om miljøopgaven her.

Vanløse Lokaludvalg

Fra og med 1. juli 2011 er Vanløse Lokaludvalg den lokale kommunale indgang til miljøarbejdet i bydelen - både dér hvor borgerne skal kunne henvende sig for at få konkret vejledning og rådgivning, og dér hvor lokale miljønetværk kobles sammen og giver hinanden sparring. Miljøarbejdet skal ikke ses som et selvstændigt element, men som en integreret del af Vanløse Lokaludvalgs profil. 

Vanløse Lokaludvalg har nedsat en arbejdsgruppe for Natur & Miljø. Gruppen forbereder udkast til høringssvar for lokaludvalget indenfor Natur- og Miljøområdet og koordinerer lokaludvalgets egne Natur- og Miljøprojekter samt tager initiativ til nye. Arbejdsgruppen forsøger at indtænke lokale ressourcer og sparringspartnere i alle deres aktiviteter.

Læs mere om miljøopgaven her.

Vesterbro Lokaludvalg

På Vesterbro varetages det lokale miljøarbejde i et samarbejde mellem lokaludvalget, en miljømedarbejder ansat i sekretariatet for Vesterbro og frivillige borgere, der tager del i enkelte aktiviteter, bl.a. gennem lokaludvalgets Miljøgruppe.

Miljømedarbejderen refererer til Teknik- og Miljøudvalget under lokaludvalget.

Læs mere om miljøopgaven her.

Østerbro Lokaludvalg

Østerbro Lokaludvalg har en driftsstøtteaftale med Miljøpunkt Østerbro, som varetager miljøopgaven i bydelen.

Læs mere om Miljøpunkt Østerbro her.